Bli ett med din Cykel

Bikefitting är lösningen!
Det ska vara enkelt och roligt att cykla.
Hur fär man egentligen till en optimal cykling? Svaret stavas bikefitting, vilket innebar att du med hjälp av kunniga personer anpassar cykeln efter dig som cyklist. Vi kontaktade Graeme Stone, Cykelmekaniker, coach och före detta tävlingscyklist för att få veta mer om hur bikefitting egentligen fungerar.

Vad är bikefitting och hur går det till när man gör en såden?

Under en så kallad bikefit tittar man dels på dig some cyklist, din form, storlek och längd men även på din cykel eftersom vi all är individuella med olika flexibilitet, rörlighet och sätt att använda cykeln.
Processen är i flera steg. I första steget pratar man om eventuella problem som du som cyklist har. Exempelvis domnade hånder eller ont i nackan. I nästa steg tittar man på den bakre delen av cykeln och ställer in sadelhöjd och sadelläge. Utgångspunkten är att du som cyklist ska bära omkring 70% av din vikt på sittbenet och sadeln. Det är viktigt att titta så att sadeln passar just dig i längd, bredd och form. Tredje steget är att kolla hur dina knärörelser ser ut och hur foten placeras på pedalerna. Små justeringar kan förändra mycket för dig som cyklist och hur placeringen på cykeln blir. Sista steget är att titta på framdelen av cykeln och justera räckvidden på styret och hur handpostitonerna ser ut i olika lägen.

Vikka är bikefitting till för?

Bikefitting passar de flesta, inte bara den typiska racercyklisten utan även vardagscyklister som vill ha ut mer av sin cyling eller upplever problem. En bikefit gör cyklisten mer bekväm och gör det roligare och enklare att cykla både korta och långa sträckor.

Vilket är cyklisternas vanligaste problem som oftast får fixas till vad en bikefit?

Några av de vanligaste problemen är stela händer och knäproblem. De domnande händerna handlar om att det blir för hög belastning framtill och då höjer cyklisterna generellt styret för att kompensera detta, vilket blir fel. Belastningen på händerna kommer i allmänhet från positionen på sadeln. Knäproblemen kommer i allmänhet från en felaktig sadelposition och höjd.

Vad sk man tänka på om man vill göra en bikefitting?

Kom väl förberedd med både cykel och cykelkläder, en bikefitting görs med belastning för att se hur det faktiskt ser ut då du cyklar.Tänk igenom innan om du upplever några konstigheter eller smärtor vid cylingen. Även de små problemen är viktiga att lyfta då de kan bli mycket större vid fortsatt cykling.

Hur lång tid tar det at göra en bikefitting och vad kostar det?

En bikefit tar mellan 60-90 minuter, det som avgör är dels vilken cykeltyp du har ochvilka eventuella problem du upplever under din cykling. Det kostar från 1200 kr och uppåt.