Sundsvallsbon Minna om att ha klarat sitt första Iron Man

Första Ironman för Minna Backman – Hon siktade mot VM. Hon tog sig dit. Och hon genomförde det. Sundsvallsbon Minna Bäckman berättar för sporten om sitt första VM i Iron Man.

– Man tävlade bara mot sig själv, det var ju elitens elit där, säger hon.

I mitten av augusti kvalificerade sig Sundsvallsthriatleten Minna Bäckman sig till VM i Iron Man på Hawaii.
För tredje gången totalt ställde hon sig i helgen på startlinjen för att avverka 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42 195 meter löpning.
– Jag hade inget mål resultatmässigt, utan jag ville komma i mål och inte hamna i något sjukhustält eller något, säger Minna Bäckman.
Läs också: Sundsvallstriatleten kvalificerade sig till en av världens hårdaste tävlingar: “Overkligt”
Av de totalt 88 atleterna i hennes målgrupp (kvinnor 45-49 år) som tog sig i mål placerade sig Minna Bäckman på en 54 plats med en totaltid på 12 timmar och tio minuter.

Så här beskriver hon loppet:

– Simningen är jag riktigt nöjd med. Det var ingen våtdräkt och tiden vara bara ett par minuter sämre än i tävlingen innan VM, så jag är väldigt nöjd med den biten. Cyklingen gick sämre. Jag tappade koncentrationen och hittade inte riktigt rytmen. Jag vågade inte riktigt vara med och fajtas, utan kände bara att jag ville överleva. Det gjorde att jag tog det lugnt i cycklingen, så när det kom till löpningen kände jag mig stark i benen. Det gav mig styrka när jag kunde springa om de som hade det tyngre i löpningen, säger hon.

Hur kändes det när du väl passerade mållinjen?

– Det går nästan inte att beskriva. Jag ville verkligen uppleva målgången och insupa ögonblicket med tanke på att man lägger ner så mycket tid och pengar på det. Men när jag passerade mållinjen så var det nästan så att jag höll tillbaka och inte riktigt vågade ta in allt, för det var så otroligt emotionellt. Samtidigt var det helt otroligt. Man kommer ju nästan i mål en och en och all uppmärksamhet och kom på en själv. Det var riktigt fantastiskt.

Nu väntar en månad av både mental och fysisk återhämntning. Sen återstår att se vad som väntar.

– Efter en månad har jag lärt mig att det brukar komma till en och kroppen säger till vad den vill ha, så vi får se, säger Minna Bäckman.

http://www.st.nu/sport/sundsvallsbon-minna-om-att-ha-klarat-sitt-forsta-iron-man-vm-otroligt-emotionellt-att-passera-malet